I den sorte gryte

Jeg plukket rødbrun pepperriske, Lactarius rufus (for et herlig navn!), for første gang i fjor høst, men det endte med kassering flere ganger. Var jo så mye annen sopp, og så mye å lære! Rufusen er en av Norges desidert vanligste sopper.

Nå er ikke bildet over helt representativt for hvordan den ser ut, men akk så vakker den var! Ser ut som en liten majestet der den står. 🙂 Dette bildet er nok litt bedre:

Tenk hvis denne smakte godt, for et enormt matforråd man har der ute! Derfor bestemte jeg meg for å prøve forvelling, dvs. at man koker soppen i mye vann (kalles også for avkoking). Når man steker soppen i egen kraft, kalles det for sammenkoking. Greit å ikke blande uttrykkene de gangene man skal forvelle en giftig sopp, der nettopp vann fjerner giften! Jeg lot soppen ligge i kaldt vann i to døgn, og skiftet vann ofte. Neste gang skal jeg kun la den ligge i ett døgn, det bør være nok. (For de som ikke allerede har lagt merke til det, så befinner det seg noen fine eksemplarer av skjeggriske i den sorte gryten også.)

Smaken etter kun å ha ligget i vann, var særdeles god! Men siden jeg ikke er 100% sikker på at den ikke er noe giftig, forvellet jeg den også i ti minutter etterpå. Smaken var fremdeles god, men den hadde mistet den gode snerten av chili/pepper.

Etterpå lot jeg vannet dampe av ved å sette gryten tilbake på platen. Varmet en liten stekepanne, og stekte noen biter i smør, med salt, pepper, dill og purreløk. Og resultatet?
Nydelig! Og for en herlig konsistens, det er nesten som å spise kjøtt! Dette er jo virkelig noe vegetarianerne burde benytte seg av. Nå kan jeg nesten ikke vente med å lage gryteretter og supper med pepperrisker, og så snart det slutter å regne i morgen er det sporenstreks til Sognsvann for å hente flere. Jeg velger kun de yngste og peneste eksemplarene. Skal også forsøke nedsalting, smaken må jo bli kjempegod av det også.
Reklamer

9 kommentarer om “I den sorte gryte

 1. Nå ble jeg fascinert! Så du sier at man KAN spise giftig sopp, så lenge den er tilberedt på riktig måte? Gjelder det all sopp? (Regner egentlig ikke med det, men jeg spør likevel. Ser for meg ansiktsuttrykkene til middagsgjestene når jeg sier at de har fått forvellet fluesopp 😛 ) Sopp er forresten et fantastisk tilbehør til all slags mat, men jeg er veldig kjedelig i forhold til deg, her går det i kantarell, champignon og en og annen steinsopp. Mamma er så flink til dette. (Mammaer er flink til alt.) Ha en fortsatt fin dag! 🙂

 2. Oi, skjønner at jeg må få satt varsling på om det kommer kommentarer her! Beklager sent svar. =)Hilde: Nå har jeg fått avklart hos soppsakkyndige at rødbrun pepperriske ikke er giftig, men på grunn av at den er ganske skarp bør man koke den litt. Skjeggriske derimot, er giftig før forvelling (avkoking), og blir spiselig etter! Dette gjelder for alle risker (utenom matrisker og mandelriske), og det er heller ingen dødelig giftige risker i Norge! Ang. fluesopp så sa en thaidame til mamma her om dagen at de bare kokte rød fluesopp først, og så spiste den! Dette ville jeg IKKE anbefalt da, da man ikke vet hvordan dette ville påvirket norske (og mer pinglete) mager! ;)Tone: Veldig hyggelig at du deler bloggen min med mammaen din! ❤

 3. Det er vanlig å salte pepperrisken. I Estland er det mulig å kjøpe ferdig saltet pepperriske i butikken. Den bør evt. vatnes litt ut etterpå.
  Finhakket, salta pepperriske med finhakka løk og litt rømme blir ein fin salat til bruk på f.eks Finncrisp (tynt knekkebrød). Har kort holdbarhet.
  Salta pepperriske, bacon og fløyte blir veldig bra pastasaus.

 4. Ser at dette er et gammelt innlegg, men ville likevel bare presisere at det ABSOLUTT ikke gjelder all sopp!!! Mange sopp er giftige også etter forvelling, til og med dødelige.

  Og noen av de som tidligere ble regnet som spiselige etter forvelling regnes nå som giftige. Så det gjelder altså å ha nye, oppdaterte soppbøker, det er veldig viktig.

  En av de som har fått ny status som giftig er f.eks. sandmorkel. Her kan man lese om hva helsedirektoratet sier om den: http://turl.no/hxw
  Men i store norske leksikon på nett(http://snl.no/sandmorkel) står den faktisk oppført som spiselig, og det samme gjelder i matoppskrift.no og på klikk.no sine matsider, så det gjelder å være ekstra nøye på kildene for kunnskap. http://snl.no/sandmorkel

 5. Hei Mathea og takk for innspill. Hvis du leser kommentaren min over igjen så ser du at jeg absolutt ikke sier at all sopp er spiselig etter forvelling. 😉 Dødelig giftige sopp feks, kan ikke kokes eller tilberedes på noen som helst måte som gjør de tryggere. Er ellers helt enig i at det er utrolig viktig å sørge for at man har helt oppdatert kunnskap innen soppverdenen, og man bør alltid kun bruke de nyeste bøkene på markedet. God sopptur!

  1. Ja, jeg ser jo det. Ville bare presisere det tydelig, for jeg syntes ikke det kom fram som et absolutt, etter hildenaess sitt spørsmål. 😉 Det var ikke meningen å si at du mente det, tenkte bare at det var viktig å presisere, i tilfelle noen skulle google rundt og komme over dette tilfeldig, slik jeg gjorde. 🙂 Takk for spennende blogg, forresten. Artig for en nyfrelst(egentlig gjenfrelst, hehe) soppelsker.

   (Forøvrig, du nevner jo rød fluesopp og at de koker den i Thailand. Akkurat det kjenner jeg ikke til, men har hørt fra en soppekspert at det er litt andre innholdsstoffer i den asiatiske varianten av rød fluesopp i forhold til her.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s