Plukker du giftig sopp til familien din?

giftslørsopp og traktkantarell
Giftslørsopp til venstre, traktkantareller til høyre. Den ene dødelig giftig, den andre en delikatesse.

Har du tenkt deg ut i skogen for å plukke sopp til deg og familien? Er du helt sikker på at du vet hva du plukker? Om du ikke er det, kan du ende opp med å forgifte noen, eller, i verste fall, ta livet av noen. Ingen ønsker å skremme folk fra å ta turen ut i skogen, men det er skremmende hvor lite mange vet om giftig sopp i Norge. «Sopp til begjær og besvær» er et innlegg skrevet av Professor Gro Gulden, Cand. real. med spesialområde mykologi (læren om sopp), som alle bør ta seg tid til å lese. Klikk dere også gjerne inn på denne linken for å signere et opprop som ber myndighetene i Norge å ta dette feltet mer seriøst. At det ikke prioriteres penger til dette, er helt utrolig. Spesielt om man ser på kostnadene for nyretransplantasjon eller dialyse; kr 450 000 for førstnevnte, og dialyse for en person for ett år er beregnet til kr 543 000! Tallene er fra 2012 og hentet fra Helse- og omsorgsdepartementets sider: link.

Men, penger er en ting. Har du råd til å sjanse med din egen eller andres helse? Her er noen enkle råd som gjør soppturen din betydelig tryggere:

  1. Kjøp en nyere soppbok (dette er svært viktig da eldre bøker kan vise sopper som vi i dag vet er giftige, men som var spiselig før, feks honningsopp, sandmorkel m.fl.).
  2. Lær deg ikke bare noen få sikre sopper, men lær deg også giftsoppene godt.
  3. Gå på soppkontroll! I dag er det som sagt en rekke fantastiske frivillige som stiller opp gjennom hele sesongen for å bidra til at du får med deg hjem en sikker fangst. Det gjør ikke noe om du uttrykker din takknemlighet, for det er nemlig det eneste de får for denne jobben. Det er også en unik mulighet for deg å sjekke en (eller flere) sopp flere ganger slik at du til slutt blir trygg på den og kan plukke uten at andre kontrollerer.
  4. Plukk kun i kurv, nett eller papirposer – til nød en vid bøtte, men aldri i plastposer – sopp går raskt i oppløsning, og ligger det en spiss giftslørsopp inni det hele, så hjelper det kanskje ikke om du plukker den ut etterpå. Én liten bit, altså på størrelse med en sukkerbit, kan faktisk være nok til å forårsake død… dessuten trives all sopp svært dårlig i plastposer som puster dårlig/ingenting (bortsett fra matblekksopp).
  5. Viderebehandle soppen raskt etter plukking. Noen arter tåler å ligge noen timer på benken, andre i flere dager om de er renset, skjært opp og lagt i lukket plastbeholder i kjøleskapet – men som hovedregel bør soppen forvelles, avkokes, tørkes og/eller fryses innen kort tid.

Og med det håper jeg at flere tar turen innom skogen og evt. soppkontroller. Så lenge man er trygg på plukkingen finnes det ikke noe bedre i hele verden enn å være ute i naturen og sanke mat! 🙂

Reklamer

2 kommentarer om “Plukker du giftig sopp til familien din?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s